ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε.Κ. ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Γεννήθηκε στα Αλούτζια (Αλούτσερα)  της Νικόπολης (Γαράσαρη) του Πόντου το 1892. Συμπλήρωσε τη γυμνασιακή του μόρφωση στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και με την προστασία και τη φροντίδα του μητροπολίτη Πολύκαρπου Ψωμιάδη σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, απ’ όπου αποφοίτησε αριστούχος το 1913.

Εργάστηκε ως καθηγητής στην Ψωμιάδειο Σχολή Κοτυώρων και ως το 1926 δίδαξε και σε άλλα εκπαιδευτήρια της Τραπεζούντας, της Συμφερούπολης της Κριμαίας και των Αθηνών. Στη Συμφερούπολη, όπου κατέφυγε μετά το 1917, χρημάτισε και υπεύθυνος του Ελληνικού Προξενείου.

Με την Ανταλλαγή ήρθε στην Ελλάδα και από το 1926 ως το θάνατό του εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής νομού Καβάλας. Το 1945 διετέλεσε Υπουργός Εργασίας επί Ν. Πλαστήρα και μετέπειτα έγινε Υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας του Θεμιστοκλή Σοφούλη (1947-1950). Η προσφορά του, ως βουλευτή και υπουργού υπήρξε γόνιμη και ευεργετική, ιδιαίτερα προς τον προσφυγικό κόσμο.
Η διάσωση της Σουμελά από τον μαρασμό και την αφάνεια

Αποκλήθηκε από  «χαλκέντερος» ο Παναγιώτης Τανιμανίδης για την ψυχική δύναμη που διέθετε και την επίμονη σωματική αλκή που τον διέκρινε. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νέα μονή της Πα­ναγίας Σουμελά, χωρίς τη δύναμη και το πείσμα του Φίλωνα Κτενίδη και του Παναγιώτη Τανιμανίδη, θα ήταν ένα προσκύνημα τοπικού χαρακτήρα, όπως τόσα άλλα στον ελληνικό χώρο ή θα καταντούσε ένα μοναστήρι μοναχών, που θα το επισκέπτονταν κά­ποιοι, όπως τα άλλα εκτός Αγίου Όρους μοναστήρια, και δεν θα μπορούσε να αγκαλιάσει τον παγκόσμιο ελληνισμό.
Η διορατικότητα του Τανιμανίδη και ο σκληρός αγώνας του κατά της μετατροπής της Παναγίας Σουμελά σε ανδρώο μοναστήρι, υπήρξαν οι παράγοντες που διέσωσαν το ίδρυμα και έδωσαν ώθηση, προς το τέλος της δεκαετίας του 1960, στην ανάπτυξη και καθιέρωση της Παναγίας Σουμελά σε πανελλήνιο - πανορθόδοξο προσκύνημα, ιερό χώρο μνήμης και σημαντικό πολιτιστικό κέντρο του πο­ντιακού ελληνισμού. Το 1966, η Παναγία Σουμελά καθιερώθηκε με ΒΔ ως αυτοτελές και αυτοδιοίκητο πανελλήνιο ιερό ίδρυμα.
Στην προσπάθεια του αυτή, ο Παναγιώτης Τανιμανίδης είχε άξιους συμπαραστάτες, τον πρώην υπουργό-βουλευτή Καβάλας Σταύρο Νικολαΐδη, τον νομικό-ειδικό στα εκκλησιαστικά θέματα Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη και τον διατελέσαντα αντιπρόε­δρο της βουλής και βουλευτή Σερρών Ισαάκ Λαυρεντίδη.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΧ. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΟΥΛΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΑΥΡΟ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ

«Είναι γνωστόν ότι πολλοί δρόμοι και πλατείες της πόλης μας φέρουν ονόματα, μεταξύ άλλων, ηρώων των αγώνων του έθνους, καλλιτεχνών, ιστορικών αλλά και διακεκριμένων πολιτικών.
Τον λαό του Νομού Καβάλας υπηρέτησε επί σειρά ετών ως κοινοβουλευτικός άνδρας ο αείμνηστος υπουργός και βουλευτής Σταύρος Νικολαΐδης.
Ο Σταύρος Νικολαΐδης γεννήθηκε το 1892 στα Αλούτζια της Νικόπολης του Πόντου και με την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδος - Τουρκίας εγκαταστάθηκε στη Καβάλα.
Από το 1926 ως το θάνατο του (15 Μαΐου 1967) εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής του νομού μας.
Το 1945 διετέλεσε Υπουργός Εργασίας επί Κυβερνήσεως Ν. Πλαστήρα και μετέπειτα έγινε υπουργός Δημοσίων Έργων στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας του Θεμιστοκλή Σοφούλη (1947 -- 1950). Η προσφορά του ως βουλευτή και υπουργού υπήρξε γόνιμη ιδιαίτερα προς τον προσφυγικό κόσμο, που τον ανέδειξε σε επίλεκτο δημόσιο άντρα.
Ωστόσο εκτός από την πολιτική ασχολήθηκε και με τη συγγραφή. Έργα του «Πίστις και ζωή» (1936), «Αγάπη και ζωή» (1937) «Ο Ναζωραίος» (1940), «Ο Παύλος» (1959), «Ο Ελενόποντος», «Ηράκλεια Πόντου» (1955), «Μνήμη Πόντου» (1962) «Θρήνος Πόντου» (1963), «Θρήνος Νικοπόλεως Πόντου» (1966), «Λεωνίδας Ιασονίδης» (1961) και πολλά άλλα. Δημοσίευσε ακόμη, κατά καιρούς, πλήθος άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά. Ο Σταύρος Νικολαϊδης, επιπλέον, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Επιτροπής Ποντιακών Μελετών» (1929), ιδρυτής και πρόεδρος του λαογραφικού σωματείου «Εθνική Μνημοσύνη», σύμβουλος του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής, αντιπρόεδρος του ιδρύματος «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος» που εδρεύει στο Προκόπι Ευβοίας και βασικός παράγοντας και σύμβουλος για να κατοχυρωθεί νομικά το αυτοδιοίκητο και αυτοτελές του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος της ιεράς μονής της Παναγίας Σουμελά.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν επιφανείς πολιτικοί και παράγοντες του τόπου μας, ώστε να δοθεί σε ένα δρόμο ή πλατεία της πόλης μας το όνομα του Σταύρου Νικολαϊδη, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Γι' αυτό σήμερα, με την παρούσα επιστολή μας σας καλούμε και σας παρακαλούμε όπως σύμφωνα με το άρθρο 75 Ιγ14 του Ν. 3463/06 (Δημοτικός - Κοινοτικός Κώδικας) προχωρήσετε στην ονοματοδοσία ενός δρόμου ή πλατείας της πόλης μας με το όνομα του διακεκριμένου αυτού πολιτικού, αείμνηστου, Σταύρου Νικολαϊδη».





Δεν υπάρχουν σχόλια: