Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

1. Προγραμματίζουμε την ζωή μας ώστε να διαβάζουμε κάθε μέρα συγκεκριμένες ώρες. Απαιτούνται 3-4 ώρες στις καθημερινές και 8-10 ώρες τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.
2. Δεν διαβάζουμε μέσα στην χρονιά το πολύ 3-4 μέρες (π.χ. Χριστούγεννα, Πάσχα). Όλες τις άλλες μέρες διαβάζουμε. 
3. Για την επιτυχία και τους υψηλούς βαθμούς, συνήθως απαιτείται να γνωρίζουμε άριστα το σχολικό βιβλίο και ένα βοήθημα. Συνήθως αυτά αρκούν (εκτός από πολύ δύσκολα θέματα π.χ. Φυσική 2005)
4. Πριν από κάθε διαγώνισμα κάνουμε σοβαρή επανάληψη. Αν δεν κάνουμε σοβαρή επανάληψη δεν πηγαίνουμε να γράψουμε τότε αλλά προσπαθούμε μέσα στο πολύ 7 ημέρες να το έχουμε γράψει. 
5. Συμμετέχουμε σε όλα τα διαγωνίσματα του Σχολείου και του Φροντιστηρίου στην ύλη που βάζει ο καθηγητής. Οι καθηγητές γνωρίζουν σε ποια χρονική στιγμή πρέπει να γράψετε το αντίστοιχο διαγώνισμα για να ολοκληρωθεί όπως πρέπει η ύλη.
6. Συνήθως 10 διαγωνίσματα είναι αρκετά για να καλυφθεί η ύλη.
7. Βρίσκουμε κάθε μέρα χρόνο 1-2 ωρών για να κάνουμε διάλλειμμα (π.χ. έξοδος, cinema, t.v). Το διάβασμα είναι αποδοτικότερο όταν ο μαθητής κάνει διαλλείματα.
8. Όταν λείψουμε από το μάθημα, φροντίζουμε να πάρουμε από τους συμμαθητές μας ό,τι παρέδωσε ο καθηγητής και να το μελετήσουμε. Αν δεν το καταλάβουμε ρωτάμε τις απορίες μας. Δεν αφήνουμε να δημιουργηθεί το παραμικρό κενό στις παραδόσεις.
9. Έχουμε συγκεντρωμένες τις σημειώσεις και τις ασκήσεις σε 1 ή περισσότερα τετράδια για κάθε μάθημα. Δεν έχουμε διαφορετικές σημειώσεις από διαφορετικά μαθήματα στο ίδιο τετράδιο. Τους τελευταίους μήνες που είναι οι μήνες των επαναλήψεων πρέπει να μπορείτε να διαβάσετε τις σημειώσεις που κρατήσατε και τις ασκήσεις που λύσατε όλη την χρονιά. Αν δεν μπορείτε να τις βρείτε και να τις οργανώσετε, τότε δεν έπρεπε να τις γράψετε καθόλου αφού ούτως ή άλλως δεν τις ξαναδιαβάσατε ("τζάμπα" τις γράψατε).
10. Για το μάθημα της Φυσικής, θα πρέπει να ξέρετε ότι οι ασκήσεις στην επανάληψη ξαναλύνονται από την αρχή μέχρι το τέλος. Προσπαθήστε να την λύσετε την άσκηση και να βρείτε τα σωστά αποτελέσματα με κλειστό βιβλίο. Δεν διαβάζουμε την λύση της άσκησης και έχουμε την ψευδαίσθηση ότι την μάθαμε. Οι ερωτήσεις θεωρίας (πολλαπλής, σωστού/λάθους κτλ) αν δεν μπορούμε στην επανάληψη να βρούμε γρήγορα και σίγουρα την απάντηση τότε προσπαθούμε να την βρούμε με ανοικτά βιβλία και να δικαιολογήσουμε την απάντησή μας. Δεν βάζουμε μια απάντηση  σωστή επειδή μας φαίνεται ότι ταιριάζει περισσότερο από τις άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: